Hírek rólunk és az energetika világából

Megjelentünk a 100 Magyar Találmány és Fejlesztés 2020-as kiadványában

A kiadvány lapjain innovatív magyar találmányok és fejlesztések kerülhettek be, így különösen büszkék vagyunk a felkérésre, és DMS platformunk megjelenésére a lapban.

 

Az Energrade Kft. DMS adatelemző platformja egy mély adatelérésű döntéstámogató rendszer. A feldolgozásra kerülő adatok az észlelési helyről, mindenféle változtatás vagy aggregálás nélkül kerülnek begyűjtésre. Az így szerzett adatok egyúttal tartalmazzák mindazokat a jellemzőket is, amelyek a szerzés helyével és minőségével kapcsolatosak. Ezek a jellemzők a teljes feldolgozás során végig kísérik az adatot (Smart ID) és ezáltal bármikor egyértelműen megállapítható, hogy egy adott adat hol, mikor és milyen körülmények között került rögzítésre.

Az Big Data adathalmaz elemzése és feldolgozása után az eredményeket a DMS rendszer érthetően és látványosan, a testre szabható grafikus „dashboard” segítségével, webes publikációval jeleníti meg akár lakossági felhasználási méretekben, több-ezer egyidejű felhasználó kiszolgálásával.

 

A rendszer lelke az adatok feldolgozásának algoritmusát meghatározó központi modellező felület, ahol a szakmaspecifikus összefüggések és az adatfeldolgozási logika egy intuitív felületen állítható össze. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már az integrált MathLab logikájával és eszköztárával is megvalósítható az adatfeldolgozást leíró modell.

 

Mi minden lehet értékes adat a DMS rendszerben?

Szinte minden, ami mérhető és rögzíthető. Adat lehet pl. egy irodában a hőmérséklet, a dolgozók száma, a pillanatnyi hűtési- vagy fűtési energia, de ugyanígy adat lehet egy repülőtéren a feladott csomagok tömege, darabszáma, a hozzá tartozó út hossza vagy az utas nemzetisége.

Adat lehet a városi parkolók foglaltsága a különböző időszakokban, mérhető mennyiség a fogyasztott víz köbmétere vagy ezzel összhangban a kibocsátott szennyvíz mértéke és annak változása az idő ill. a terület függvényében. Ugyanígy hasznos adat minden információ például a könyvelési rendszerekben, ahol az eltérések, kiugró értékek elemzését a kontrolling hasznosítja.

Természetesen adat lehet bármilyen mérőeszközből, kommunikációra képes berendezésből, okos-mérőből származó valós idejű információ is, amely fontos jellemzőkről ad folyamatos jelzést és így az adatok feldolgozása révén lehetőséget biztosít a tudatos beavatkozásra, visszacsatolásra. A SCADA alapokon megvalósult DMS fejlesztés magával hozta az elmúlt 30 év több száz gyártójának több ezer készülékével, rendszerével való gyártói driver-szintű kétirányú kommunikációját. Ennek legnagyobb előnye, hogy az elmúlt 30 évben telepített kommunikálni képes készülékek, rendszerek 95%-a közvetlenül integrálható a DMS-be.

Hatalmas mennyiségű historikus adat például minden korábban rögzített állapotról szóló információ, mely akár több évre visszamenően lehetővé teszi az összefüggések elemzését és előrejelzések, trendek meghatározását. Ilyen előrejelzés pl. egy országos vasúthálózat energia-igényének menetrendje, amely megadja, hogy a betáplálási helyeken, adott időpontokban mekkora energiaigény várható a korábbi tapasztalatok és a pillanatnyi forgalmi terhelés alapján.

 

Elemezni lehet a legkülönfélébb adatvagyont, mely rendelkezésre áll pl. a gyógyszeripar kutató-, gyártó vállalatainál, a felsőoktatásban, a pénzügyi szektor meghatározó szereplőinél, vagy akár egy szupermarketeket üzemeltető üzletláncnál, ahol a legkülönfélébb értékesítési-, látogatási-, üzemeltetési adatok alapján lehet összehasonlítani a lánc egyes boltjait és referenciaként állítani a legjobb eredményt elérőt a többiek hatékonyságának növeléséhez.

Szintén értékes következtetések és trendek vonhatók le a pl. turizmusban, a HR szakmában, a telekommunikációs szektorban, az egészségügyben, az iparban vagy bármely másik iparágban meglévő hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával és az eredmények látványos, könnyen érthető vizuális megjelenítésével.

 

Ezek a példák az Energrade Kft. elmúlt években szerzett referenciáiból és tapasztalataiból mutatnak be néhányat, melyeket a DMS adatelemző-platformjával és annak szakma-specifikus, elsősorban az energiamenedzsmentre fókuszáló elődjeivel dolgozott fel. Az említett referenciáknál az adatelemzés eredményeként a rendszer beavatkozó-vezérlő, illetve döntéstámogató eszközt adott a különböző adatvagyonnal rendelkező vállalkozások vezetőinek kezébe.

 

A DMS rendszer nagy előnye, hogy egy speciális tömörítési eljárásnak köszönhetően az adatok tárolása szabványos SQL adatbázisban az eredeti méretük 3-5%-án lehetséges. Így nem csak a kezelhető adatmennyiség sokszorozódik meg, hanem az adatok elérésének és feldolgozásának sebessége is nagyságrendekkel gyorsul. Ezáltal olyan nagy adatmennyiségek gyors kezelésére is képes, amit semmilyen más hagyományos SQL-alapú rendszer nem tud kezelni.

A DMS platform önmagába tud integrálni már egyedileg is nagy és összetett rendszereket, azok meglévő adataival együtt. Ezután pedig ezen a nagy, komplex adathalmazon képes átfogó analízis végrehajtására, amire az alrendszerek nem lehetnek képesek, mivel csak a saját adataikat látják.

 

Kiemelkedően nagy mennyiségű adat kezelését és elemzését biztosítja a DMS rendszer olyan komplex, sokváltozós rendszerek támogatásánál, mint amilyen pl. egy működő SMART CITY platform megvalósítása. Az egymással összefüggő és együttműködő villamosáram-, víz-, szennyvíz-, távhő- és földgáz ellátórendszerek, a szemétszállítási-, közvilágítási-, közlekedési-, parkolási-, térinformatikai- és biztonsági térfigyelő kamera rendszerek közös felügyelete és üzemeltetése valósulhat meg – a szolgáltatás-specifikus adatok közös rendszerben történő kezelésével –, mely minden pillanatban biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a modern városüzemeltetést.

 

Adatokból teremtünk Értéket.

Fedezze fel az
ENERGRADE megoldásait!
Az ENERGRADE energiamenedzsment
rendszer több, mint 400 különböző
megoldással
várja Önt!
Felfedezem az ENERGRADE-t